В Източна Германия са създадени модерни лаборатории, чиято най-важна задача е да бълват нови и нови химически съединения

Още викингите употребявали подсилващи вещества, с които да влизат в битки още по-силни и издържливи. В Антична Гърция също приемали добавки, които да вкарват допълнително гориво в кръвта. И двата народа търсели вълшебните свойства на растенията, за да увеличат физическата си мощ. 

Олимпийско меню: 13 тона картофи за всички в олимпийското селище в Париж

След Втората световна война допингът се радва на невиждан разцвет, а за негова родина се смята Източна Германия. Там са създадени модерни за времето си лаборатории, чиято най-важна задача е да бълват нови и нови химически съединения за подобряването на физическата мощ и издръжливост. Спортната база се развива бавно, но за сметка на това ги има вълшебниците в бели престилки.

По решение на политическото ръководство на ГДР е създадена секретната програма, известна като “Държавен план 14,25”. Нейната основна задача е масовото допингиране на млади спортисти с цел постигане на моментални резултати на международните състезания. За архитект на програмата се смята д-р Манфред Хьопнер, който получава държавни средства и всякакъв друг вид помощ само и само да превърне източногерманските спортисти в полубогове. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase