Франция ще се постарае да покаже най-доброто от своята гастрономия

 Кухнята на Олимпиадата в Париж. Как и с какво ще се хранят най-добрите спортисти на планетата? Ще има ли шампанско, по френски и или участниците ще бъдат на сух режим?

Запалиха Олимпийския огън (ВИДЕО+СНИМКИ)

Относно кухнята, Франция определено ще се постарае да покаже най-доброто от своята гастрономия. Въпреки, че олимпийците няма да се хранят с типично френски ястия, хранителните продукти ще бъдат френски, възможно най-пресни и органични, доставяни от близки до Париж до ферми и малки производители. И още нещо любопитно, олимпийското меню ще бъде основно вегетарианско, с много по-малък дял на месото, в сравнение с предишни олимпиади. Това като цяло не е типично за местната кухня, тъй като французите не се лишават от месо и риба. В Олипийското село няма се консумира шампанско, а ако спортистите жадуват за пенливата напитка, ще трябва да търсят алтернативи в града.

Олимпийската мечта: Най-добрата брейк танцьорка в Германия се готви за Игрите в Париж (ВИДЕО)

40 000 ястия ще бъдат сервирани всеки ден на спортистите в Олимпийското село. А там ще има много картофи. През двете седмици на Игрите, ферма край Париж ще достави 13 тона картофи.

„Това е чест, източник на гордост, особено след като спортисти от цял свят ще дойдат тук за това събитие. Обожавам спорта и на 4 август ще бъда на Стад дьо Франс за състезанията по лека атлетика. Ще бъде страхотно да гледам как атлетите тичат след като са яли от моите картофи”, споделя Лионел Плазманс, производител на картофи.

Спортистите ще се хранят предимно с френска храна, с акцент върху местни и органични пресни продукти и много по-малък дял на месото, в сравнение с предишни олимпийски игри. Целта е да се намали наполовина количеството животински продукти и да се включи балансирано вегетарианско меню във всички опции за хранене.

Олимпиадата в Париж – вдъхновение за шоколатиерите за Великден (ВИДЕО)

 „Олимпиадата е събитието на живота за всеки спортист - детска мечта, която в крайна сметка се сбъдва. Стигаме до Игрите и е вярно, че малкият пашкул, в който се намираме в олимпийското селото е много важно място, за да намерим спокойствие и добри условия за достойно представяне. Трябва да имаме уютно легло, в което да спим добре и хубава храна", казва Тони Естанге, президент на организационния комитет на игрите в Париж.

Съгласно визията за хранене на огранизаторите, една четвърт от храната трябва да бъде произведена на по-малко от 250 километра от мястото на състезанието, за да се намалят въглеродните емисии от транспортирането на пресни продукти. Френските продукти са приоритет, като целта е 80% от предоставената храна да бъде произведена във Франция.

Защо раздават 300 000 безплатни кондома на атлетите на Олимпиадата в Париж

„За нас предизвикателството да се храним с местни продукти е много важно. Това означава, че дори да правим бургери – давам ги за пример, тъй като спортистите ги обичат, то ще ги направим по начин съобразен с мястото където се намираме. Бургерът в Марсилия няма да бъде като този в Париж, например, защото местните продукти, които ще намерим на тези места са различни. Целта ни е да комбинираме доброто хранене с интегриране на локални храни за да намалим въглеродния отпечатък при транспорта", добавя Естанге.

Едно от 550-те ястия, които олимпийците ще опитат е далът от френска зелена леща с куркума и джинджифил, която ще се сервира с богатото на протеини кисело мляко скир с кориандър и лайм.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Снимка: iStock