Така беше поставено началото на епична тримесечна щафета на факела до церемонията по откриването на 26 юли

Огънят за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в Олимпия - родното място на древните игри. Така беше поставено началото на епична тримесечна щафета на факела до церемонията по откриването на 26 юли.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Поради облачното небе на мястото на първите Олимпийски игри в древността, огънят не може да бъде запален от слънчевите лъчи, както е по древна традиция. Той беше запален с резервен огън, запазен от генералната репетиция на 15 април. След 11-дневно пътуване през Гърция огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли.

Олимпиадата в Париж – вдъхновение за шоколатиерите за Великден (ВИДЕО)

Гръцки актриси, облечени като древни жрици, пренесоха пламъка, запален в 2600-годишния храм на Хера, близо до стадиона, където през 776 г. пр. н. е. се раждат Олимпийските игри. Там беше и президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

В Гърция шестстотин факлоносци ще предадат огъня, който ще измине 5000 км през 7 гръцки острова, 10 археологически обекта и Акропола, където ще прекара една нощ до Партенона. В гръцкото пристанище Пирея пламъкът ще се качи на 26 април на борда на тримачтовия кораб "Белем", който ще достигне Марсилия в Югоизточна Франция на 8 май.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС