Сънародникът ни беше заплашен от 224 години затвор

Развой по тема, която от самото начало следим в „Здравей, България“. Рекордните 224 години затвор в Гърция отърва българинът Тошко Тодоров от карловското село Столетово. След арест, серия от протести в негова защита и дълга съдебна сага, гръцкият съд оневини изцяло мъжа.

Той беше обвинен в трафик на мигранти. В основата се оказа кемпер, който продал на друг мъж. Превозното средство беше задържано в Гърция с 28 мигранти, натъпкани в него. 

"Все още съм в шок, макар леко да се поотърсих от преживяното. Но от притеснението се сдобих с високо кръвно, диабет и един кредит", разказа в ефира на "Здравей, България" Тошко Тодоров. 

Той заяви,ч е е изтеглил кредита, за да плати хонорара на гръцкия си адвокат. "Гръцките власти успяха да заловят истинския извършител на деянието. Получи 25 години в гръцки затвор", обясни мъжът. 

След задържането си преди няколко години той заяви пред камерата на NOVA: „Жертва съм на една схема, в която никога не съм участвал. Тази схема е за купуване на автомобили и прекарване на бежанци в Гърция, с която нямам нищо общо”. 

Мъжът, обвинен в трафик на мигранти: Жертва съм на схема, с която нямам нищо общо

През октомври 2021 година Тошко Тодоров беше арестуван по искане на гръцките власти, които настояваха за неговата екстрадиция.  9 дни, докато бил в следствения арест,непрекъснато си припомнял детайли от сделката с кемпера. Обявата пуснал по интернет. Не двама, а трима мъже от Плевен, които твърди че не познава, дошли в къщата му, за да го купят.

„Млади момчета от ромски произход бяха. Усъмни ме, че нито правиха пазарлъци - да свалят от цената, нито нищо. Казаха, ако искаш може да се свалиш всичко от вътре. Едното момче ми каза ние ще го караме в Италия и ще го направим супер лукс”, разказа мъжът.  

Освен, че гръцките власти откриват в кемпера талоните, в които фигурира неговото име, шофьорът, който Тодоров предполага, че е един от купувачите, също е арестуван в Гърция.

Прокуратурата, която внесе в пловдивския съд Европейската заповед за задържането му, поиска Тодоров да остане на свобода. В защита на мъжа имаше серия от протести пред съда в Карлово и в Пловдив.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase