Това съобщи журналистът и член на Обществения съвет за изграждане на детска болница Надежда Цекулова

България е страната с най-много болнични легла на глава от населението в целия Европейски съюз и най-висока смъртност. Има сериозен недостиг на медицински специалисти в болниците в цялата страна. „Липсват между 17 000 и 29 000 медицински сестри”, посочи журналистът и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница Надежда Цекулова.

„Доста е критично положението. Освен, че са малко, те са и с доста напреднала средна възраст. Това означава, че в следващите години, ако не се вземат изключително сериозни мерки, броя на работещите ще върви само надолу”, допълни тя.

Крачка напред по проекта за Национална детска болница

На фона на тази ситуация все още няма детска болница. Днес се проведе поредната среща между здравните власти и експерти по темата. Според Цекулова най-важното от разговора днес е, че здравният министър Галя Кондева е поела ангажимент да сформира звено от различни представители на Министерството на здравеопазването, които ще отговарят за съответните аспекти по работата за Национална детска болница.

По думите ѝ до този момент не е имало определени хора, които са били ангажирани с проекта. „Министерството от много време декларира, че проекта за болницата е с много висок ранг, но откакто е сформиран обществения съвет не можахме да стигнем до конкретните хора, с които трябва да коментираме въпросите, които възникват”, посочи Цекулова.

„Първото нещо, което се разбрахме със здравния министър е, че Министерството ще положи усилия да започне да изпълнява решението на Народното събрание за ускорено изграждане на Национална датска болница”, посочи журналистът. Тя уточни, че това включва и разработването на стратегически политики, свързани с кадровата обезпеченост и интегрирането на клиники в структурата на болничното заведение.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase