Според сдружение "За Земята" измервателните станции биват поставяни неправилно

В Русе започна Национална петиция за достъп до доклада за системата за измерване замърсяването на въздуха. Заведено е дело от екологична организация за достъп до тези данни, но все още няма резултат.

Русе е един от градовете с най-силно недоволство заради системно замърсяване на въздуха от промишлено производство. Съмненията и на гражданите, и на екосдруженията са, че има констатитирани нарушения в доклада на Изпълнителната агенция по околна среда.

Петицията ще продължи до края на май, след което ще бъде предадена на министъра на околната среда и водите. Такава подписка започва и в Пловдив от днес.

Протестна подписка настоява за достъп до Доклада за замърсяването на въздуха у нас

„Азотният диоксид е един от големите проблеми в градовете. Той се причинява от трафика на автомобили. Най-много е в колите, които стоят в задръствания”, каза в студиото на „Твоят ден” Ивайло Попов от сдружение „За Земята”. Той обясни, че станциите, които измерват замърсяването на въздуха в столицата, са разположени неправилно, тъй като са далеч от най-натоварените софийски булеварди.

Освободиха директора на РИОСВ в Русе

„Искаме да видим официално какво са установили институциите. Те не го предоставят по Закона за достъп до обществена информация. Решихме да започнем подписка, за да окажем и граждански натиск върху институциите, за да предоставят този доклад. На база на констатираните проблеми ще обсъдим какво трябва да бъде предприето. Целта е да бъдем здрави”, обясни Попов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase