Тази сутрин граждани отново се събраха на протест срещу качеството на въздуха

Викат на разпит в полицията русенци, които участвали в протести заради замърсен въздух. Според тях директорът на екоинспекцията е сезирала МВР за това, че хората подавали неоснователни сигнали за замърсен въздух. Затова част от тях днес излязоха на протест с искане за оставката на директора на Районната инспекция по околна среда и води в града.

В полицията вече са били извикани най-малко осем души. Протестиращите определиха като скандално привикването на граждани за това, че са подавали сигнали за качеството на въздуха, и че това нарушава конституционното им право за свобода на изразяване.

В късния следобед вчера от екоминистерството обявиха без мотиви, че директорът на екоинспецията е освободена от поста си. 

Международни експерти проверяват качеството на въздуха в София

За уволнението на Цонка Христова протестиращи тази сутрин казаха, че това няма да ги успокои и ще продължат с акциите си. 

„Привикването на екоактивисти, които подават сигнали за миризми от отровни вещества е абсолютно скандално и недопустимо”, заяви председателят на сдружение "Дишай, Русе" Даниела Петрова.

„На сутринта да ходя, да пиша защо съм подала сигнал -  ако те не знаят защо подавам сигнал, значи тяхното място не е тук”, каза Владислава Гарвалова. 

"Полицията търси факти, с които да докаже, че имаме някаква вина затова, че упражняваме правото си глас", обясни русенка.

Според мъж, директорката на РИОСВ-Русе дълго време е лъгала и прикривала замърсителите на въздуха в града, което показва ужасяваща некомпетентност.

Гледайте и още във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase