При стрес се активира оста на хипоталамус-хипофиза-надбъбречната жлеза, вижте как спортът помага на мозъка

Как движението се отразява на мозъка? Ново проучване показа, че дори малки количества редовна физическа активност дава дългосрочен тласък на частите от нашия мозък, отговорни за ученето и паметта. Дали е полезно да тренираме и как да го правим, когато учим за изпит - отговорите показва репортаж на "Дойче веле" 

Ако учите по цял ден, може да сметнете, че тренировката би била загуба на време в този момент. Всъщност, движението подобрява представянето на изпити. Нека проучим науката зад това.      

Проучване: Човешкият мозък е нараснал с почти 7% за половин век       

Въпреки че упражненията изглеждат като допълнително натоварване, те помагат за облекчаване на стреса. Винаги, когато се чувствате стресирани, се активира така наречената ос на хипоталамус-хипофиза-надбъбречната жлеза. Това е една от основните системи за реакция на стреса в тялото. Тя свързва централната нервна система с ендокринната система и регулира секрецията на хормона на стреса кортизол. Проблемът е, че когато тялото отделя много кортизол, ефективността и концентрацията ви намаляват. Тук упражненията идват на помощ, уверяват от "Дойче веле".

Физическата активност подпомага производството на невротрансмитери или ендорфини в мозъка ви. Ще забележите повишаване на настроението и просто ще се почувствате по-добре. А това е чудесен момент да започнете да учите отново, както показа видеото.

То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase