Иван Хиновски и Виктор Минчев смятат, че договорът с "Боташ" е неизгоден

Заради спрения руски газ България иска от "Газпром” над 400 млн. евро и дава месец срок за доброволно изплащане на сумата.

Според енергийния експерт Иван Хиновски България е изпуснала момента за деклариране на щети. "Веднага след спирането на руския газ заради неприемането на заплащане в рубли, бяхме длъжни да заявим отклоненията от условията в договора, а се снишихме тихомълком. Всяка щета по контракта трябва да бъде обект на реакция. Никой в Европа, с претърпени щети от Русия, досега не е получил компенсации. Все още потребяваме 60% руски газ, въпреки че не идва директно от "Газпром", подчерта той.

„Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро

Хинковски смята, че истинска енергийна независимост на страната би дало пускането на терминала в Александруполис, в който България има акционерно участие. "Договорът с "Боташ" е абсурден, изчисленията на прогнозната стратегия са много сгрешени", отбеляза той.

Експертът предложи Фонд "Сигурност на Електроенерийната Система" да бъде запълнен от продажби на активи в сектора.

Виктор Минчев от ”Свободен енергиен пазар” посочи на свой ред, че претенцията на "Булгаргаз" към "Газпром" може и да не мине. "Знаехме, че няма да има апокалипсис заради спирането на руския газ, но някои по-слаби политици се уплашиха. В онзи момент трябваше да се стигне до арбитраж, сега вече е закъсняло. Последното плащане за газа е направено, били сме коректни, така че Русия няма основание за претенции", посочи той. 

По думите му договорът с "Боташ" е неизгоден. "Това е пример за това как не се прави търговия. Отрязаха се преговорите с всички останали възможни страни. Нормално е да има искания контрактът да бъде развален, но няма да е лесно", смята Минчев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase