Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов

Новото ръководство на „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Става въпрос за спрените през април 2022 г. доставки на природен газ. Тогава „Булгаргаз” отказа да плаща в рубли, както „Газпром” изискваше, а не в долари, както беше по договор.

Според експерти е вероятно Русия да не ни даде нищо като финансова сума, но е показателно, че сме скъсали с руския газ.
Малинов напомни, че през април 2022 г. руското дружество прекрати доставките на природен газ към българския „Булгаргаз”. „Съгласно предвидените клаузи, които имаме с „Газпром експорт”, първо ще претендираме претенцията към компанията и ще дадем кратък срок за доброволно уреждане на претенцията. Ако това не се случи, ще заведем дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж”, каза още ресорният министър.

До момента България не е получавала иск от руска страна. Според експерти ходът на „Булгаргаз” е правилен, но не трябва да се разчита, че ще се получат пари.

Отпускат 1,5 млрд. лв. за дофинансиране на Министерството на енергетиката

Относно цената на тока – той няма да поскъпва от 1 юли с 30%, обяви енергийният министър. „АЕЦ „Козлодуй” ще изтегли заявлението си и ще подаде ново заявление с по-ниска цена на тока”, обясни енергийният министър. Очаква се КЕВР да реши каква ще е цената на тока. 

На брифинга стана ясно и че 13 компании са заявили интерес за пренос на втечнен газ от терминалите в Турция, обяви Малинов. 10 от тях са подали оферти. Спечелила за месец юни е турската компания „Боташ”, каза още енергийният министър. „Боташ” ще направи отстъпка, заради която „Булгаргаз” ще спести разходи от над 11.5 млн. лв. само за юни”, посочи Владимир Малинов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase