Торфищата осигуряват ценни местообитания за редки растения и животни

Торфищата осигуряват ценни местообитания за редки растения и животни. Те могат да съхраняват огромни количества въглероден диоксид. Необходими са хиляди години, за да се създаде торфено блато. По-малко от милиметър нова почва се отлага всяка година. 10 метра от нея представляват 10 000 години история.

Един от учените демонстрира, че в торфеното блато няма пясък, защото не хруска. Той открива и древен бръмбар на почти 6 000 години.

Как изсичането на горите превръща в ливада един от притоците на река Амазонка

Тъй като е засъхнало, еколозите имат разрешение от правителството да навлажнят торфището. Сухите торфени блата са вредни за климата, уверяват природозащитниците. Строги разпоредби определят колко вода може да се източи за торфището.

Връщането на блатото променя навиците на земеделците. Там са отглеждани картофи, били са ниви, но с повторното навлажняване местен фермер започва да отглежда специален вид бивол. 

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase