След Brexit те ще струват на страната 470 милиона годишно

Граничните проверки след Brexit ще струват на бизнеса в Обединеното кралство 470 милиона паунда годишно, се казва в доклад на Сметната палата. Правителственият орган за наблюдение на обществените разходи посочва, че плановете за въвеждане на гранични проверки на стоки, идващи от ЕС, са изправени пред големи проблеми, включително критичен недостиг на инспектори преди въвеждането им миналия месец.

Британското правителство заяви, че се надява да има "най-ефективната граница в света" до 2025 година, но Сметната палата твърди, че на стратегията липсва "ясен график и интегриран междуправителствен план за изпълнение" с различни отдели, отговорни за прилагането на различните аспекти.

Самото правителство призна, че има трудности при набирането и обучението на инспекторите на пристанищните здравни власти за извършване на проверките и че "няма да разполагат със 100% от необходимия персонал от първия ден".

Във Великобритания ударно наемат работна ръка от чужбина преди ограниченията

Сметната палата също така изрази загриженост за това дали правителството разполага с достатъчно законодателство в подкрепа на новите проверки. Разкритията за липсата на готовност на правителството за промените идват седмица след срив в компютърната система, което доведе до задържане на камиони на граничните пунктове до 20 часа. Това засегна много фирми, внасящи стоки от ЕС.

На 30 април правителството въведе физически проверки на камионите, превозващи животински и растителни продукти, идващи от континента. Те са подобни на тези, които ЕС въведе за вноса от Обединеното кралство когато страната напусна общия пазар през 2021 година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase