Промените във визовата система на страната от април ще направят по-трудно получаването на документи

Британски фирми се състезават да наемат работници от чужбина, след като броят на трайно напусналите пазара на труда местни хора достигна рекордните 2,8 млн. души. Бързането е и заради промени във визовата система на страната, които от април ще направят по-трудно получаването на работна виза.

Над 76 000 британски фирмите са кандидатствали за лиценз за наемане на работници от чужбина, което е два пъти повече в сравнение с преди две години. Причината е, че стотици хиляди британци напускат работа поради трайно заболяване или някаква друга пречка да се трудят. Икономически неактивното население на Обединеното кралство се е увеличило с 884 000 души и новопостъпващите на работа, родени извън Обединеното кралство, са повече от кореняците през последните месеци.

Опитите на британските власти да принудят бизнеса да наема англичани, а не чужденци, удариха на камък. Свободните работни места са над 900 000. В същото време 5 милиона англичани получават помощи, защото са безработни.

„Златно посрещане“: 20 000 паунда бонус на зъболекари за работа в отдалечени райони във Великобритания

„Според обявените от британското правителство планове след април издаването на трудови и семейни визи ще става по-трудно. Така че в момента доста хора се опитват да пристигнат във Великобритания, преди това да се случи, включително и българи. Голямата промяна е свързана с увеличаване на необходимата заплата, която чужденците ще получават в Англия, за да им бъде дадена трудова виза. Сега тя е 26 220 паунда годишно, а ще стане 38 7000 паунда. Това означава, че някои търсени работници като строители, градинари или готвачи например няма да могат да дойдат, защото в техните сектори не се плаща толкова”, обясни Атанас Чиков.

Миграционният консултант Атанас Чиков казва, че британските властите готвят и редица други изменения, за да се опитат да намалят рекордната имиграция в страната.

„Има промяна и в дохода за даване на семейни визи. Към момента е достатъчно да изкарваш 18 600 паунда годишно, за да може половинката ти да дойде да живее при теб в Англия. От април изискваната заплата ще стане 29 000 паунда и постепенно ще расте до 38 700 паунда. Следователно нашенците, които работят като чистачи или куриери, няма да могат никога да доведат съпрузите си да живеят при тях в Англия, защото доходите им са под необходимите за издавана не семейна виза. А от такава се нуждаят дори половинките на хората, които имат статут на уседналост в Обединеното кралство, но са се оженили за тях след Brexit или края на 2020 г.”, обясни Атанас Чиков.

Изискването за доход ще важи и за британските граждани, което принуди някои с по-ниски заплати да изтеглят по-рано плановете си за брак с чужденци, за да могат половинките им да дойдат да живеят при тях в Англия.

„Самата семейна виза също не е евтина. Струва 1846 пауна, но се плаща и такса за присъединяване към британското здравеопазване. Допреди дни тя беше 624 паунда на година, но също беше увеличена на 1035 паунда на година. Но е по-добре да я платиш и да разчиташ на безплатно обществено здравеопазване, защото иначе цените за медицински услуги на чужденци са много високи. Наскоро имах клиентка, която и предстои да ражда в Англия. Няма обаче нито статут на уседналост, нито виза за престой в страната. Затова ще трябва да плати малко над 16 000 паунда за раждането”, обясни Атанас Чиков.

Подобни внушителни суми и визови трудности отблъскват българите от Англия. След Brexit броят им непрекъснато намалява, както и на останалите европейци. За сметка на това се увеличават пристигащите от Азия и Африка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase