Правителството ще наеме допълнително 3400 служители, за да разплете всички злоупотреби

Британското правителство обяви, че ще наеме допълнително 3400 служители и ще използва изкуствен интелект, за да разплете всички злоупотреби със социални помощи, извършвани през последните години. Това се случва, след като петима българи вече бяха признати за виновни за източването на близо 54 млн. паунда, което се смята за една от големите измами в историята на социалното подпомагане в страната.

Бандата, която беше заловена, е разполагала с лични данни на много жители на сливенския квартал „Надежда”. Присъдите на сънародниците ни ще станат ясни другата седмица.

Всеки пети българин – под прага на бедност през 2023 г.

Според британските власти това не е атака спрямо само българската общност, а цели да бъдат погнати всички измамници на Острова.

Преди дни стана ясно и за друг случай на бижутерка, която в продължение на 10 години се е представяла за болна от множествена склероза. След като допълнителните служители тръгват по петите ѝ, разбират, че тя всяка седмица прави крос по 5 км. Жената е осъдена на 2 години затвор и е била принудена да върне 70 000 паунда. Друга великобританка беше осъдена за това, че 12 години е крила, че баща ѝ е починал, за да използва пенсията му.

Великобритания готви нови гранични проверки

„Не може да позволим на измамниците да злоупотребяват с естественото състрадание и щедрост на британския народ. Вече предприехме действия срещу хиляди хора, които погрешно са вземали универсален кредит, включително такива, които не декларират доходи или укриват печалби. Ще спестим на данъкоплатците 600 милиона паунда като узаконим достъпа до жизнено важни данни от трети лица – като банки”, заяви премиерът на страната Риши Сунак.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase