Не бързайте да променяте хранителните си навици, препоръчват те

Наистина ли ядките са толкова здравословни? Растителните масла по-добри ли са от маслото? Често проучвания за здравословното хранене се позовават на анкети и самоотчети, което е неточно. Други изследвания се извършват в епруветки или върху мишки. Затова трябва да сме внимателни, когато чуем подобни новини и да не бързаме да променяме хранителните си навици. Организмът ни има нужда от разнообразие, от различни хранителни вещества.

Плодовете и зеленчуците са чувствителни. Ако зеленчуците не бъдат сготвени правилно, ползите им изчезват. При някои плодове е добре да останат с кората.

Какво е кимчи и защо е полезно

Броколите съдържат много витамин С, който би изчезнал при топлообработка. Ако се ядат сурови, могат да причинят подуване на корема. Яденето предимно на сурови продукти, не е най-доброто. Вместо това, може да хапнете малко сурови броколи в салата, а останалите да приготвите възможно най-щадящо, за да извлечете витамините.

Морковите, например, са по-усвоими при готвене, отколкото сурови. Младият спанак може да се консумира суров в салата, но по-старият е по-добре да бъде задушен или сварен за кратко. Най-добре е да ядете зеленчуци, приготвени по различен начин. Още полезни съвети може да гледате във видеото. 

То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!