Ферментиралите храни са не само вкусни, но и полезни

Храната е била консервирана с помощта на бактерии и гъбички хиляди години. Една традиционна рецепта е кимчи, което отдавна се приема за супер храна - както за гарнитура, така и за основно ястие. Това е древна корейска храна от мариновани и ферментирали зеленчуци.

Консумацията на ферментирали храни – кефир, кисело мляко, туршии, обогатяват чревния микробиом. Съвкупността от всички микроорганизми в тялото ни се нарича микробиом – гъбички, бактерии и вируси, които се срещат в големи количества в чревния тракт. Проучване на Станфордския университет показва как тези храни влияят на микробиома.

Как да свалим килограми - една лесна рецепта

Храните като кефир и кисело мляко изискват добавяне на бактерии, за да ферментират. Суровото бяло зеле има различен състав от ферментиралото. Лактозата се разгражда при ферментацията, но не напълно.

Ферментиралите храни са не само вкусни, но и полезни. Изберете храните, с които се чувствате добре и които харесвате. Забавлявайте се, препоръчват специалистите по хранене. 

Повече гледайте във видеото. То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!