Над 300 000 мълнии са паднали за две денонощия в Югоизточна Европа

За последните две денонощия падналите мълнии в Югоизточна Европа са над 311 000, показват данните от метеорадарите. Засегнати от гръмотевичните процеси са Северна и Централна Италия, голяма част от Западните Балкани и България.
 

След вълната валежи в четвъртък дневните температури ще се понижат до интервала 19-24 градуса, но по-високите стойности ще са в източната половина на страната. Облачността призори в много райони ще се изчисти и ще се покаже слънцето. Ще има леки пролетни мъгли. Още преди обяд обаче, ще започне нов валежен процес, който ще обхване часовете до вечерта и ще засегне в по-голяма степен Западна, Централна и Югоизточна България.

В западната половина на Дунавската равнина има условия за локално значителни по количество валежи. По-интензивната гръмотевична активност с потенциал за експлозивни пролетни бури с градушка ще е южно от Стара планина.

Поредицата от 3 почивни дни ще е преобладаващо слънчева с температури между 21 и 26-27 градуса. Очакват се следобедни увеличения на облачността, по-съществени в празничния 24 май в западните и централните райони. Там ще има условия за пролетни гръмотевични валежи. В събота и неделя смущенията ще са строго локални, на изолирани места в Югозападна България.

Буря и градушка блокираха София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Последната майска седмица ще започне с по-спокойно време с много слънце, почти без валежи. Втората половина на периода, тоест последните дни на месеца, атмосферата отново ще е с висока степен на неустойчивост и потенциал за гръмотевични процеси с кратки интензивни дъждове и риск от градушка. Междувременно дневните температури в някои обичайно топли места в страната ще ударят 30 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase