Градушка имаше и в Троян, и в Кюстендилско

Градушка удари София и Троян. Кадри от "Моята новина" показват, че ледените късове са с големината на лешник. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология най-сериозно е засегнат столичният квартал "Младост" 1. 40,8 литра на квадратен метър дъжд са паднали там, а градушката е била с размер около 8 милиметра.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По информация на NOVA летището в столицата е било блокирано заради силната буря, а самолетите изчакват на място.

Видео: Христо Калоферов, NOVA

Аварийните екипи на Столичната община извършват обходи на терен и реагират на сигнали във връзка с интензивния дъжд, придружен с градушка над София. Те са реагирали на 4 сигнала за завирявания в търговски обекти и един подлез. Към момента градският транспорт се движи навсякъде, с изключение на автобусна линия №8, която е пренасочена към ул.”Искърско шосе“. Извършва се наблюдение на речните корита и общинските язовири, които са в нормите.

Видео: "Моята новина"

Сред най-засегнатите беше районът по протежението на бул. "Цариградско шосе". Подлезът под "Цариградско шосе" при Окръжна болница е наводнен, автомобилите са принудени да се връщат. На места шофьори опитваха да скрият колите си под мостове, виадукти и корони на дървета.

Интензивни са били валежите и кварталите "Дружба", "Дървеница" и "Студентски град".

Градушка удари Кюстендилско (ВИДЕО)

Близо 90 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка в столицата, са получени на тел. 112. Основната част от тях били за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Екипите на пожарната служба действат на различни локации, основно на територията на кварталите „Младост“, „Мусагеница“ и „Сухата река“, посочват от МВР. Към 19 часа над 30 пожарникари отводняват обществени сгради и улична инфраструктура по основни пътни артерии в София.

В дежурната част на службата не са постъпвали сигнали за бедстващи хора.

Видео: Красимир Карабов

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни по количества валежи от дъжд, придружени с гръмотевици в Западна България. Количествата на валежите ще са между 20 и 35 литра на квадратен метър, а в отделни, главно планински райони, до 45-50 литра на квадратен метър, съобщават на сайта си от НИМХ.

По-рано проливен дъжд с гръмотевици и градушка удариха Кюстендилско. Ледените зърна са били с големината на лешник, показват публикувани в социалните мрежи снимки. Гръмотевичният облак е от първата линия бури, които по прогноза преминаха западната ни граница в късните часове на деня.

Очакваме и Вашите сигнали в рубриката ни „Моята новина”.

Видео: Анна Карадакова, NOVA

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС/БТА