Наградата е кожен нашийник със специален надпис

От деня на откриването на 77-ото издание на фестивала в Кан актьорите споделят светлината на прожекторите със своите четириноги колеги, които се борят за приза „Кучешка палма“, съобщава АП.

Кое е кучето, откраднало сърцата на зрителите на "Оскарите"

От 2001 г. насам на фестивала в Кан на едно „филмово четириного“ официално се връчва специалната награда „Кучешка палма“. Тя се присъжда от международните филмови критици и се дава за най-добро изпълнение на куче (живо или анимирано) или група кучета.

След 7 минути аплодисменти: Кевин Костнър облян в сълзи в Кан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Наградата се състои от кожен кучешки нашийник с надпис Palmе Dog, като името на наградата е игра на думи със „Златната палма“, най-високото отличие на фестивала. През 2023 г. Woopets, водеща медийна компания, обяви, че поема събитието от неговия основател, филмовия журналист и пиар експерт Тоби Роуз.

Тази година обект на особено внимание е кучето Меси - действащ носител на „Кучешка палма“, прочул се с ролята на Снуп във филма, който миналата година спечели „Златна палма“ - „Анатомия на едно падане“.

Меси излезе пръв при откриването на фестивала миналия вторник, пренебрегвайки строгите протоколи за задължителна черна папийонка на червения килима. Кучето от порода бордър коли изпълни серия от номера по известните стъпала на Фестивалния дворец. Тази година той е в града в качеството си на кореспондент на френска телевизия и е забелязван нагоре-надолу по прочутия булевард „Кроазет“ в Кан да си прави селфита с фенове.

По неговите стъпки тича Фелисити, порода самоед, която е посланик на лондонската благотворителна организация NoToDogMeat, която я спаси от търговията с месо в Китай. Фелисити носеше златна рокля, изработена по поръчка, и позираше пред фотоапаратите като професионалист - все пак това беше второто ѝ поредно участие на фестивала.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!
 
Източник: Христо Кьосев, БТА