Вижте какво пожелаха те

На 24 май редица български политици отправиха емоционални послания към българите. 

Ето какво пожелаха те:

Президентът Румен Радев

„Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа и съхраниха народа ни. 24 май отново ни събира, вдъхновени от примера, водени от нашия народ с корени, но и с бъдеще”, каза Радев в словото си по случай празника на българската азбука и култура.

Държавният глава припомни, че има книги, които могат да наелектрезират един народ. Сред тях са „История славянобългарска“ и „Рибният буквар“. „Нашите предци< благодарение на тези първи книги, съградиха европейска държава с най-модерни образователни институции“, добави Радев.

Той подчерта, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени и изследователи. Така той коментира създалата се ситуация от последните дни, при която родните университети заплашиха, че няма да отворят врати, ако не получат достойно финансиране. „Бяхме изправени пред ситуация нашите университети да затворят. Надявам се да чуем техния призив за бъдещето на българската наука и образование и ще потърсим устойчиви решения“, призова президентът.

Радев припомни и думите на големия български просветител Григор Пърличев, че „учението крепи царството“. „Нека помним, че достойнството на едно общество е в пряка връзка с неговото отношение към знанието. Само който знае цената на невежеството, може да се страхува от незнанието“, каза Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова чества 24 май в Чепеларе. Тя също отправи тържествено слово към българите. „Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината”, започна Йотова. „24 май е денят, в който всички българи по целия свят имаме самочувствието на народ, създал азбука, писменост, книжовност, култура, разпростряла се из цяла Европа. България спаси Кирило-Методиевото дело и днес на кирилските букви пишат над 300 млн. души“, обърна се вицепрезидентът към множеството от хора, които се включиха в празничното шествие. Йотова благодари на българските учители и на хората, отдадени на културата и духовността, че изграждат умни и грамотни деца, които знаят чии наследници са. Вицепрезидентът поздрави и жителите на Чепеларе с празника на града.

Премиерът Димитър Главчев

„Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е най-светлият празник - той ни обединява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата писменост и култура", написа служебният премиер Димитър Главчев във Facebook. „Нека помним делото на първите просветители, нека помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето огромно Благодаря“, призова той. 

„На 24 май почитаме и прославяме делото на първоучителите св. св. Кирил и Методий и последователите им. Тяхната мисия полага устоите на българските светли бъднини, възпети в химна на просвещението „Върви, народе възродени“, се посочва на Facebook страницата на Министерския съвет. „Този обичан от всички празник е повод да се гордеем, че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция. Нека благодарим още веднъж на българските учители, преподаватели и културни дейци, че дават най-доброто от себе си, за да не угасва никога пламъкът на познанието. Буквите са вечни, така както е вечен стремежът ни да образоваме децата си, да предадем опита и научените уроци на следващите поколения. Нека ценим и пазим книжовността, която историята е доказала, че е здрав щит, с който преодоляваме изпитанията на времето. За да пребъде България! 24 май е чудесен повод да купим и подарим книга! “, допълват от служебния кабинет.

Захари Карабашлиев: 24 май възниква като празник още преди Възраждането

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

"Най-голямото чудо е, че векове наред пазим буквите и езика си", написа Бойко Борисов в профила си във Facebook. „За мен най-хубавият и български празник е 24 май“, допълни политикът. 

Делян Пеевски, председател на ДПС

"Честит да е и светъл 24 май - Денят на книжовността, българската писменост, просвета и култура. Поклон пред великото дело на Св. Св. Кирил и Методий, пред неуморните усилия на учители, преподаватели, дейци на културата и просветители, записали и утвърждаващи мястото на България в Европейската цивилизация. С пожелания за мир и благоденствие, да възпитаваме децата си с любов към род и Родина, към знание и познание с повече национална гордост и самочувствие! И заедно с хората да направим България просперираща държава, в която народът преуспява", написа Пеевски.

Деница Сачева, ГЕРБ–СДС

"Начинът, по който се отнасяме към думите, предопределя начина, по който живеем. Историята помни с омерзение онези публични лица, които ги ползват за заблуждаване и за прикриване на липсата на морал и добри намерения. Когато разделенията са прекалено големи, именно думите трябва да служат за справедлива защита и обяснение на истината, с които едновременно да се предпазваме от омразата и с удвоени усилия да изграждаме мостовете, които други се опитват да изгорят", написа Сачева във Facebook.

"Българската кирилица е преработен вариант на глаголицата, създадена по времето на цар Симеон Велики за нуждите на българската държава и българската църква, за да ни научи на държавност, на вяра, на човеколюбие, емпатия и взаимопомощ. Затова не бива да допускаме да бъдем отдалечавани от нейния смисъл. Поради своята универсалност и ролята на българите като разпространители на култура и християнска религия, българската азбука е приета от много славянски и други народи, а българските глаголически и кирилски преводи на християнски текстове се разпространяват из целия, а не само в славянския свят", допълни още тя.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков също поздрави българите за Деня на славянската писменост и култура, на българската азбука, просвета и на славянската книжовност. Той публикува видеоклип във Facebook. „Това е един от най-светлите празници, които ние имаме. Той не гледа само в миналото, но и в бъдещето. Няма нация, която да е просперирала без култура и образование. Това е празникът, който дава пътя напред за нашата държава. На него всички сме рамо до рамо, независимо от политически принадлежности и други вярвания”, посочи Петков.

Николай Денков, ПП-ДБ

„Да ни е честит най-светлият празник 24 май! На учителите, преподавателите, учениците, студентите и техните родители пожелавам много здраве и творчески успехи, за да изградим заедно тази България, в която искаме да живеем и в която да искат да живеят всички българи, пръснати по света!”, написа в профила си във Facebook Николай Денков от ПП-ДБ.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов

„Честит празник на славянската писменост, българската просвета и култура! Честит празник на всички будни българи!“ Това написа в профила си във Facebook лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. „Нека не забравяме никога, че „и ний сме дали нещо на света - на вси славяни книга да четат", написа още той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

„Честит празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Поклон пред светите братя Кирил и Методий, дали светлина и бъднина на славянските народи. Учители, благодарим .Българи, нека се гордеем с нашия принос в световната цивилизация. 23 държави и над 250 милиона души си служат с кирилицата“, написа Нинова във Facebook. „Азбуката, словото, книжнината и културата са ни съхранили през вековете и ще ни обединяват и водят напред като народ. Трябва да се грижим за богатството, разнообразието и чистотата на българския език. Да го опазим от чуждици и опростяване. Да го защитим със закон за българския език. Той е нашата гордост и нашето достойнство пред света“, допълни тя.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов

Лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов също поздрави българите по повод 24 май. Той написа пост във Facebook, придружен от клип с концертно изпълнение на песен от Крисия и „Ку-Ку бенд”. „Днес, 24 май, е денят, в който ние, българите, можем и трябва да забравим за ден проблемите. Днес ние, като нация, трябва да погледнем гордо към останалите народи, защото днес честваме не само Деня на българската азбука, просвета и култура, а честваме и световния културен принос на България. Ние, българите, създаваме една от трите наднационални азбуки, които формират европейската цивилизация. Ние, българите, чрез българската азбука, даваме достъп на руския, сръбския и другите славянски народи до европейска християнска Европа. Ние, българите, сме един от малкото народи съзидатели на съвременния културен свят. Затова гордейте се, българи! Честит празник!”, гласи постът на Трифонов.

Лицата на NOVA четат откъси от любимите си български произведения

 

Министърът на образованието Галин Цоков

"24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник. Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни. 24 май е денят на почит към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста между минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни", каза министър Цоков.

Той отбелязва, че 24 май е денят на Светите братя Кирил и Методий и на тяхното наследство. "Този ден е гордост и радост за всички българи, където и да се намират по света. Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес. Безусловно България е част от съвременна Европа чрез своята азбука, книжовност, богослужебна традиция и духовен опит", добавя министърът. 

"Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, не само не намалява във времето, но и дава истинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи вече над 120 години, изразява по уникален начин историята на българската писменост и жаждата на народа за знание и просвещение", подчертава образователният министър.

По думите му и днес словото удивлява със способността си да променя света и хората към добро, с мощта си да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра. "Затова и сега се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата чрез словото и културата - учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата. "Напред! Науката е слънце!" е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български. Наше призвание, съдба и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като хранител на смисли и значения, на светлина и бъднина за нашите деца. Защото знанието винаги прави светло бъдещето ни", посочва още Цоков. 

"Днес българските талантливи млади хора продължават да прославят страната ни във всички области на знанието. Българските учени влизат в челни места на международни класации и движат ключови технологични сектори, а хилядите български учители все толкова родолюбиво пазят възрожденския дух и предават на поколенията ценността на родния език и мъдростта на познанието. Университетите ни съчетават академичното знание с изискванията на новото време, българските семейства издигат образованието като най-висша ценност, за да може да просперира страната ни", казва министър Цоков.

Той отбелязва, че словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни училища в 55 държави, разположени на шест континента, където звучи родната реч, напомняйки ни, че България е навсякъде, където тупти поне едно българско сърце.  

"Уважаеми учени и преподаватели, учители и директори, ученици и студенти, писатели, журналисти и поети, хора на културата и пазители на словото, поклон пред всички вас - съвременни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и надежда, за да продължите да предавате на идните поколения своите знания, достойнство и любов към България! Вие, скъпи ученици и студенти, помнете своя род и език! Гордейте се с нашата история, с нашите азбука и с нашата култура. Защото България го заслужава! Честит празник!", пожела в приветствието си за 24 май министър Галин Цоков.

Проф. Петков: 24 май е ден на българския цивилизационен принос

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

„В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност отдаваме своята признателност на учителите, просветните и културните дейци, на научните работници, за да не забравяме, че благодарение на техния труд всекидневно израстваме духовно. Днешният ден е повод за гордост за всички нас, които уважаваме, пазим и ценим както българския език, така и силата на знанието! Напред! Науката е слънце, което във душите грей. Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!", написа той във Facebook.

 

Кметът на София Васил Терзиев

"Делото на Кирил и Методий ни напомня за силата на словото и знанието, които ни обединяват и ни правят по-силни", каза Васил Терзиев в словото си за 24 май по време на официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. "24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата култура и духовност. Културата е мостът, който ни свързва с нашето минало и ни води в бъдещето. Книгите, музиката, изкуството – всички те са неотменна част от нашия живот и ни обогатяват духовно", каза кметът. „Днес, когато светът се променя толкова бързо, трябва да помним корените си и да се грижим за нашата култура и образователна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да пазим и уважаваме нашето наследство“, призова Васил Терзиев. „Нека този ден бъде изпълнен с радост, гордост и вдъхновение“, каза още кметът на София. 

„Празнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи български празници. Ден, посветен на великото дело на Светите братя Кирил и Методий, които ни дариха с азбука и писменост, поставяйки основите на нашата идентичност, култура и хоризонт за развитие", написа още той във Facebook. "Днес е денят, в който отдаваме почит на нашите учители, пазители на знанието и просветата. Те са тези, които с труд и всеотдайност ни водят по пътя на знанието, отваряйки ни вратите към светове на неограничени възможности. Благодарение на тях, нашите деца растат не само като образовани личности, но и като отговорни и мислещи граждани. Когато светът се променя толкова бързо, наш дълг е да помним корените си и наша отговорност да запазим нашата културна и образователна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да уважаваме, пазим и пренасяме нашето наследство в бъдещето. Нека този ден бъде изпълнен с радост, гордост и вдъхновение. Нека продължаваме да работим заедно за бъдещето, като се учим и се развиваме с любов и уважение към нашата култура и просвета. Деца, едно специално обръщение към вас: обичайте книгите, четете и никога не спирайте да търсите знанието!“, написа още той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase