Това ще се случи на 25 и 26 май

На 25 и 26 май президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на колегата си Тамаш Шуйок. По време на визитата двамата държавни глави ще открият в Будапеща Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, с което се осъществява дълголетна мечта на сънародниците ни в Унгария.

На 25 май в Будапеща българският президент ще бъде посрещнат с официална церемония от унгарския си колега.  В президентския дворец Румен Радев и Тамаш Шуйок ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между българската и унгарската делегация, след което ще направят съвместни изявления.

В рамките на визитата президентът Радев ще се срещне с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Задълбочаването на двустранните отношения в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика, инвестиции, култура и образование, ще бъдат във фокуса на разговорите на държавния глава. Акцент ще бъдат и теми от регионалния и европейски дневен ред, както и въпроси в контекста на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 г.

Президентът след срещата с папата: Време е да заложим на дипломацията за войните в Газа и Украйна

На 27 май държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария. В Берн президентът на България ще проведе среща  с швейцарския си колега Виола Амхерд, след която ще се проведат пленарни разговори между делегациите. Двустранното сътрудничеството в сферата на икономиката, иновациите, образованието и сигурността, се очаква да бъдат акцентите на срещата.

В рамките на визитата си Румен Радев ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах. Румен Радев и Томас Бах ще проведат среща „на четири очи“, след което ще се състоят и пленарни разговори. Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. ще бъдат обсъдени по време на посещението в МОК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase