При скорост на изстрелване от 150 км/ч машината, наречена Climber, ще достигне височина от 400 км

Идеята за асансьор до Космоса все още изглежда като научна фантастика. Но след откриването на компанията CNT от японски инженер през 1991 г. напредъкът към създаването му с всяка година става все по-бърз.

Елеваторът ще свързва Земята с открития Космос с помощта на кабел с дължина 96 000 км. Кабелът, който се простира през земната атмосфера, ще превозва материали и хора с помощта на асансьори на колела, наречени Climber.

Тайните на Вселената: Телескопът „Евклид“ разкри нови изображения на Космоса (СНИМКИ)

След като космическият асансьор бъде построен, ще бъде по-евтино и сигурно да отидете в Космоса, тъй като няма да сте изложени отпадъци от гориво или токсични химикали.

При скорост на изстрелване от 150 км/ч Climber ще достигне височина от 400 км, където се намира Международната космическа станция, за около 2,5 часа. Това е почти същото като пътуване между Токио и Осака (2 големи града в Япония) с влак-стрела. Всяко стартиране вероятно ще струва няколко хиляди долара.

Проектът включва разполагане на сателит Space Solar Power System на надморска височина от 36 000 км. За разлика от слънчевата енергия на повърхността на Земята, той не се влияе от времето.

Смята се, че пилотната идея на проекта може да започне тестови период през 2025 г. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!