Държавният глава се срещна с премиера и президента на страната

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Унгария. Първо той проведе разговор с министър-председателя Виктор Орбан. Пред него българският президент е заявил, че със съвместни усилия България и Унгария могат да си партнират за гарантиране на енергийната сигурност в централна и източна Европа. След това официално беше посрещнат и от президента на Унгария.

"За мен е голяма радост, че Румен Радев в рамките на една година за втори път е на посещение. Този път на официално в Будапеща. Две приятелски нации винаги имат какво да обсъждат и за какво да преговарят. Нас ни свързва обща историческа съдба, дори приятелство”, заяви президентът на Унгария Томас Шуйок.

Той подчерта, че от 2016 г. досега се празнува и отбелязва Деня на унгарско-българското приятелство. „Това се случва на 19 октомври. Такъв ден имаме само с поляците. Българското национално малцинство в Унгария е важен свързващ мост в нашите отношения. За нас са важни националните малцинства, които живеят на територията ни”, допълни той. 

„Унгарците обръщаме специално внимание на културната идентичност на малцинствата, националните общности, живеещи в Унгария. Един от видните примери за това е българския културно-образователен център в Будапеща, който ще открием заедно с президента Радев”, посочи Шуйок. 

Българският президент Румен Радев заяви: „Нашите две страни са свързани чрез дълбоки културни и исторически връзки и от приятелства”.

Радев заминава на официално посещение в Унгария и Швейцария

След среща, продължила повече от час държавни глави акцентираха върху ключовата роля на България при преноса на газовите доставки до Унгария.

„По-специално внимание обърнахме на въпроса за енергийната сигурност. България играе ключова роля в транзита на руски природен газ за Унгария. Ролята на българската страна може да се засили в бъдеще, чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция”, уточни той.

Унгарският президент обяви, че двамата са на едно мнение, че миграцията трябва да бъде спряна.  И добави, че се е съгласил с мнението на Румен Радев, че конфликтът между Русия и Украйна трябва да бъде прекратен по дипломатичен път.

„Войната е Украйна остава голямото предизвикателство и риск пред нашите държави. Както споделихме вече - всеки ден, в който продължава тази война, означава загуба за всички държави членки”, категорично заяви Радев. 

"И двамата сме обезпокоени от възможността за ескалация на войната и категорично отхвърляме последните предложения за изпращане на европейски войски в Украйна. Унгария отхвърля категорично руската агресия като застава зад теритотиална цялост на Украйна", посочи Шуйок. 

Колко дълго Русия може да продължи с бойните действия в Украйна

„С унгарския президент проведохме съдържателен разговор по редица теми. Констатирахме, че предизвикателствата в регионален, европейски и международен план налагат още по-тясно да си взаимодействаме с Унгария”, каза Радев. 

Радев подчерта, че Унгария е водещ икономически партньор и водещ инвеститор у нас. „Ключовият елемент, в нашите отношенията, е енергетиката. Искам да гарантирам, че страната ни ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария”, каза още той.

„България получи достъп, на основата на взаимното сътрудничество и с Гърция, и с Турция, до седем терминала за втечнен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на двете страни”, отбеляза Радев.

София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО

И президентът на България, и държавният глава на Унгария се обявиха за разширяването на ЕС с присъединяването на Западните Балкани. Радев обаче напомни, че това не може да стане без изпълнение на договореностите.

„Искам с безпокойство да споделя последните тенденции в Република Северна Македония. Там водещи политически фактори, които спечелиха изборите, се обявяват открито за отхвърляне на общия европейски консенсус, постигнат през юли 2022 г.”, посочи президентът на България.

След срещата си двамата президенти откриха български културно-образователен център.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase