Напоследък гостите имат ново изискване - вкусно приготвена домашна храна

Нов вид алтернативен туризъм у нас набира популярност. Става дума за конна езда, съчетана с приятна разходка в планините и нощувка в семейна вила. Нещо, което макар и за момент може да ви откъсне от всякакви градски занимания. Този нетрадиционен начин за почивка вече се превръща в бизнес за отдалечени места в Стара планина, Рила и Родопите. 

За едни конната езда е спорт, за други - хоби, а за трети вид алтернативен туризъм, защото това е чудесен начин да се слееш в едно с природата и за няколко часа да избягаш от суетата. В района на Пловдив има пет конни бази. 

Белла е един от 35-те коня, които притежава Емил. Той и съпругата му повече от 10 години развиват конен туризъм в Родопите. Шест години бил професионален жокей и треньор по езда на коне в Ирландия. След като се прибрал в България решил да реализира мечтата си.

Конният спорт решил да съчетае с приятна разходка на чист въздух и слънце. Така в района създал нов вид алтернативен туризъм и няколко планински маршрута. Единият води до водопада „Лястовичи вир“, до който само лястовиците имат достъп.

16-годишно момиче е шампион на България по конна езда при мъжете (ВИДЕО)

"Язди се само сред природата. Хората се наслаждават на гледката, който иска се къпе във водопада, понеже е дълбок три метра", обясни той.

Някои от живописните конни преходи водят до уникалните скални образувания в Белинташ, Кръстова гора, пещерата Добростански бисер и резервата Червената стена. Язденето по някои от тези маршрути продължава по два дни

"Човек най-бързо се учи, когато е в движение на кон и се наслаждава на всяка една гледка в природата, която пък ние притежаваме. А нашата цел е човек да види красотата ни, защото сме я забравили, а ние имаме адски красива държава", казва Емил Атанасов.

"Любителите на този вид туризъм са предимно хора, които желаят да се откъснат от забързаното и изпълнено със стрес ежедневие. Да усетят мириса на тревата и силната връзка между човека и природата", обяснява съпругата на Емил.

Напоследък туристите имали изискване - вкусно приготвена домашна храна, произведена в планината.

"Приготвяме наши домашни продукти, които са основно от яйца от кокошките, които отглеждаме и всичко свързано с този аспект - палачинки, пържени филийки, яйца на очи, бъркани…вяксакви", споделя още Емилия.

Освен красивите планински маршрути, Емил издава на туристите и други природни тайни - как се добива злато от близките две реки.

"Пускаме т.нар“драга“, показваме на хората как се добива благородно злато за около 20 минути и подаряваме по една златинка в едно малко стъклено шишенце с вода", разкрива той.

Хобихорсинг – конен спорт с кон на пръчка (ВИДЕО)

И въпреки инфлацията в туристическия бранш семейството не смее да вдигне цените - нощувките са между 55 и 110 лева, а конната езда е от 20 до 60 лева в зависимост от времетраенето.

"Това са съвсем достъпни цени, не сме ги пипали. Държа наистина да е достъпно за всеки един човек. Миналата седмица дойде детенце с аутизъм, подарих му езда, за да може да му помогна", обяснява Емил.

Засега децата са най-запалените любители по този спорт. "Аз се научих да язда още когато бях мъничка, на три години. Най-трудното е конят да бяга и да те слуша", разкрива седемгодишната Габриела.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase