Вижте какво представлява нестандартната дисциплина

Елегантни движения в обездка или огромни препятствия за прескачане - конният спорт вдъхновява мнозина. Ако го обичате, но нямате истински кон, вече има решение. И то е намерено от финладците.
 
Ски-джоринг – с коне през снега (ВИДЕО)

В страната особено популярна е ездата на дървени коне. Така нареченият хобихорсинг е спорт с фиксирани правила и различни дисциплини като прескачане на препятствия или обездка. Има и различни видове коне – с по-къси пръчки - за скачане, и с по-дълги – за обездка.
 
Пътят към превръщането на хобихорсинга в признат спорт започва през 2002 г., когато във Финландия е основана първата асоциация. В началото участват малцина, но социалните медии правят спорта все по-популярен. Вече съществуват клубове по целия свят.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.