Бомби и ракети удариха супермаркет и жилищен блок в украинския град

До 12 нарасна броят на жертвите на двете руски атаки срещу Харков. Бомби и ракети удариха супермаркет и жилищен блок в украинския град. Избухна голям пожар, който огнеборците гасиха няколко часа. Ранените са повече от 40, някои от тях са в критично състояние. В последните седмици от войната Русия атакува Харков всеки ден.

Украйна е спряла Русия в Харков и е предприела контраатака

Освен загиналите и ранените, има поне няколко души в неизвестност. В магазина за строителни материали и градинарство е имало много клиенти. Засега не е възможно да се определи съдбата на някои от тях. "Според ръководството на веригата около 120 души са били в сградата по време на атаката", каза кметът на Харков Игор Терехов.

От охранителни камери се вижда, че паркингът е пълен с клиенти, когато избухват взривовете. Военните твърдят, че магазинът е атакуван с планиращи бомби. Русия ги използва масово в последните няколко месеца. Те са много мощни, но не могат да бъдат насочвани прецизно.

Путин: Не се планира превземането на Харков

"Взривовете предизвикаха пълна паника. Имаше много хора. Спирката на метрото е на 200 метра от обекта и винаги е пълно. Освен това, сега е активният градинарски сезон и магазините са много посещавани. Събота следобед, слънчево време - беше пълно с хора”, разказа Андрий Кудинов, собственик на магазин в района на взрива.

Втората атака срещу цивилна сграда в Харков срути фасадата на жилищен блок. Властите в града казаха, че има 16 ранени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова Западът да предостави на страната повече системи за противовъздушна отбрана. Разрушителните планиращи бомби нямат голям обхват и модерните зенитни установки сравнително лесно могат да прихващат самолетите, които ги пускат, преди да са се приближили достатъчно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase