Конференцията за войната в Украйна ще се проведе в Люцерн на 15-16 юни

Володимир Зеленски отправи молба към Джо Байдън и Си Дзинпин. Президентът на Украйна призова лидерите на двете най-мощни държави лично да присъстват на конференцията за мир в Швейцария. Тя е планирана за 15-и юни и участие са заявили 80 държави.

Двете руски атаки срещу Харков: Жертвите вече са 12, има десетки ранени

Зеленски каза в обръщението си, че личното присъствие на президентите на Съединените щати и Китай ще покаже, че са ангажирани с въпроса за края на войната. Държавният глава направи обръщението си от руините на най-голямата печатница в Украйна. В нея се изработват близо една трета от всички книги в страната. Бомбардирането ѝ унищожи над 50 хиляди тома.

„Не искаме уставът на ООН да изгори по начина, по който бяха унищожени тези книги. Моля ви, покажете своето лидерство в защита на мира. Истинският мир, а не просто паузи между ударите. Моля ви, подкрепете срещата на високо равнище за мир, с личното си присъствие. За всички нас би трябвало да е удоволствие да донесем мир”, посочи Зеленски.

Конференцията за войната в Украйна ще се проведе в Люцерн на 15-16 юни. Швейцарското правителство съобщи, че е поканило 160 делегации, но Русия няма да присъства. Зеленски каза, че „повече от 80 държави потвърдиха, че ще дойдат“.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase