Аджата Камара вече е наградена с отличие за жени в науката

Тя е само на 27 години, а вече има високо отличие от ЮНЕСКО за жени в науката. Казва се Аджата Камара и е докторант по „Промяна на климата и устойчиво земеделие”. Родена е и живее в Кот д'Ивоар. 

„Аз съм фитопатолог, така че изучавам болестите по растенията. Винаги съм се интересувала от земеделие, защото баща ми имаше ферма. От дете бях с него на нивата. А колкото повече правиш нещо, толкова повече го обичаш”, казва Аджата Камара.

„Помислих си защо да не проуча сладките картофи. У дома винаги ядяхме сладки картофи и забелязахме, че бързо гният. Когато хората видят, че има гниене, те просто отрязват частта. Идентифицирах пет групи гъбички, които причиняват гниене тук, в Кот д'Ивоар. Стъпките, свързани с това ми, отнеха три години, но в същото време, докато идентифицирах гъбичките, вече търсех методи да ги овладея”, разказва Аджата Камара.

През 2022 г. получава награда на ЮНЕСКО за „Жени в науката” за „Млад талант”.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

​Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase