Очаква се Румъния да пусне ГПП на ферибота, спрян през 2010 г.

През юни започва основен ремонт на „Дунав мост“ в българската му част. В началото на туристическия сезон по традиция се очаква хиляди румънци да тръгнат към българските и гръцките курорти, като предпочитат да преминават през граничния пункт „Дунав мост“ при Русе. В същото време и тежкотоварният трафик не намалява. 

Започва ремонт на "Дунав мост" при Русе

Румънската страна е потвърдила, че утре на заседание на техния Министерски съвет ще  вземат окончателно решение за пускане на гранично-контролния пункт за ферибота между Русе и Гюргево. Откриването на новата фериботна линия е един от елементите за облекчаване на тежкотоварния трафик през „Дунав мост”, преди основния ремонт на съоръжението. Очаква се строителните дейности да започнат в края на юни и да продължат две години. България ще ремонтира основно 1100 метра от „Дунав мост” с близо 45 милиона лева. С началото на туристическия сезон, когато хиляди румънци пътуват към българските курорти, не се очаква пълно затваряне на „Дунав мост”. Движението ще се организира само в една лента и поетапно.

Областният управител на Русе Драгомир Драганов припомни, че фериботът е спрян през 2010 г. „Очаква се в края на юни, началото на юли този пункт да заработи от страна на Румъния“, допълни той.  

„Няма да се затваря целият участък на моста. Трябва да се облекчи пропускателната способност на митническите бюра от двете страни, за да може по-бързо да преминават проверките на товарните автомобили. Затова искаме да бъде пуснат този ферибот в действие, за да може да облекчи част от този трафик, като се има предвид, че около 250 товарни камиона могат да минат с този ферибот, когато бъде пуснат”, каза Драганов. 

Изпълнителният директор на „Пристанищен комплекс“ – Русе Ивайло Башалов посочи, че трябва да бъдат пуснати два ферибота, които да извършват по минимум 6 курса на денонощие. Той посочи, че проблем е тежкотоварният трафик, но изрази надежда, че казусът ще бъде решен.

„Два ферибота, по предварителни договорки. Ще бъдат извършвани по три курса от двата превозвача. По 32 тира максимум могат да приемат. При необходимост може да се мине на денонощен режим на работа”, допълни Башалов.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase