Всяка държава има право да защитава своите интереси, но трябва и да се държи сметка за последиците от решенията, които взима, коментира той

ЕС разполага с 6,9 милиарда евро за осигуряване на военна помощ на Украйна и търси начини как да преодолее пречките пред предоставянето на тези средства на Киев. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от кореспондента на БТА Николай Желязков.

Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседание след удари на Израел

Той уточни, че Унгария засега блокира необходимите стъпки. Обяснението им е, че в Украйна унгарските дружества изпитват трудности и че има проблеми с отношението на украинците към унгарското малцинство. Всяка държава има право да защитава своите интереси, но трябва и да се държи сметка за последиците от решенията, които взима, коментира по този повод Борел.

Нашата военна подкрепа става още по-важна и решаваща за Украйна, каза той. По неговите думи някои държави от ЕС обмислят предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предоставените на Украйна боеприпаси да бъдат използвани по цели в Русия. Тези решения стават все по-важни, защото ударите по Киев са от руска територия, поясни още Борел. Според него вероятно Русия да се опитва да възпрепятства доставките на боеприпаси за украинската страна.

Той съобщи, че през юни ще бъде представено предложение с европейски средства да се подпомогне разгръщането на европейското отбранително производство. Борел подкрепи предложението за обособяване на европейска противоракетна отбрана.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Николай Желязков, кореспондент на БТА