Премиерът Бенямин Нетаняху призна за цивилни жертви

Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседание след последните удари на Израел, които засегнаха център за разселени в Рафах.

Тел Авив съобщи, че при атаката в неделя са ликвидирани двама висши представители на "Хамас". Палестинците съобщават и за 45 цивилни жертви. Дипломат номер 1 на Европейския съюз Жозеп Борел, нарече нападението "ужасяващо".

Официално: Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава

Редица западни държави осъдиха действията и отправиха критики към Тел Авив - че не спазва решението на Международния съд да спре действията си в Рафах.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че атаката не е имала за цел да причини цивилни жертви. Случаят ще бъде разследван.

"В Рафах вече евакуирахме около един милион невоенни жители и въпреки, че положихме максимални усилия да не навредим на цивилните, за съжаление, нещо се обърка трагично. Разследваме инцидента и ще стигнем до заключения, защото това е нашата политика. За нас всеки пострадал невоенен е трагедия. За "Хамас" - това е стратегия. Това е цялата разлика", посочи премиерът на Израел. 

"В Газа няма безопасно място. Този ужас трябва да спре", написа в социалните мрежи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс също осъди ударите: "Видяхме последствията от напълно неприемливото нападение от снощи. Да ги наречем "грешка" е послание, което не означава нищо за убитите, скърбящите и опитващите се да спасят живота си".

Ръководителят на външната политика на ЕС каза, че е "ужасен от новината" за удара, докато френският президент Еманюел Макрон заяви, че е "възмутен", а говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ подчерта, че Израел "трябва да вземе всички възможни предпазни мерки, за да защити цивилните".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase