Той ще бъде погребан в България

С тържествена служба в църквата „Свети Августин“, жителите на германския град Кобург се простиха с тленните останки на цар Фердинанд. На церемонията присъства и посланикът на България в Берлин Григор Порожанов, съобщиха от агенция OTDO.
След 76 г. костите на бившия монарх ще бъдат пренесени в България. Той почина в изгнание през 1948 г. и сега ще бъде изпълнено желанието му да бъде погребан на българска земя. С тържествена служба в гр. Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София.

„Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг. 

Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Така например той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург. Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите. Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“ той поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май

По информация от сайта на неговия внук Симеон Сакскобургготски първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата “Св. Августин” в баварския град Кобург. Там цар Фердинанд е положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му – принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска.

На 29-ти май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“. 

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в София

Заедно с наследника Симеон Сакскобургготски и неговото семейство в бившия дворец ще присъства и Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, както и официалния пратеник на Светия Синод  и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще има кратко прощаване в семеен кръг.

“ Не толкова желанието на цар Фердинанд да бъде погребан в България, колкото нашето чувство за дълг пред тези, които са я управлявали, повелява той да бъде погребан тук “, казва още през 2010 г. тогавашният председател на Първия инициативен комитет за връщането на тленните останки на цар Фердинанд,  д-р Гиньо Ганев, председател на Народното събрание и първи национален омбудсман на Република България. 

Какво е историческото значение на Независимостта

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase