EarthCARE ще се движи в орбита на близо 400 км над Земята в продължение на три години

Сателит, чиято мисия е да проучи каква роля могат да играят облаците в борбата с изменението на климата, излетя от Калифорния.

Орбиталният апарат EarthCARE, резултат от сътрудничеството между Европейската космическа агенция и японската космическа агенция JAXA, беше изстрелян с ракета SpaceX Falcon 9 от военновъздушната база Ванденберг.

Северна Корея изстреля ракета, вместо да изведе спътник в орбита (ВИДЕО)

Сателитът ще се движи в орбита на близо 400 км над Земята в продължение на три години.

„Изстрелването е напомняне, че космосът не е само за изследване на далечни галактики и планети. То е за разбиране на нашата красива, но крехка Земя", заяви директорът на ЕКА Йозеф Ашбахер.

Облаците - от кумулус и цирус до кумулонимбус - са разнообразно и сложно явление.

Съставът им зависи от това къде се намират в тропосферата, най-ниския слой на земната атмосфера, обясни Доминик Джилиерон, ръководител на отдела за проекти за наблюдение на Земята на ЕКА.

„Те са един от основните фактори, които допринасят за това как се променя климатът - и един от най-слабо разбраните“, каза още той.

Тропосферата започва на около осем километра над полярните региони, но в близост до екватора тя е на около 18 километра. Това означава, че облаците влияят на климата по различен начин в зависимост от тяхната височина и географска ширина.

"Белите и ярки купести облаци, които са съставени от водни капки, се намират ниско и работят като чадър, като отразяват слънчевата радиация обратно в космоса и охлаждат атмосферата. По-високо разположените облаци цирус, изградени от ледени кристали, позволяват на слънчевата радиация да преминава през тях, като нагряват нашия свят. След това цирусите задържат топлината в себе си като одеяло", посочи Джилиерон.

Нов сателит ще проследява емисиите от метан в Космоса

Чадър или одеяло?

"Разбирането на естеството на облаците е от съществено значение", заяви Симонета Чели, ръководител на програмите за наблюдение на Земята на ЕКА.

EarthCARE ще се превърне в първия сателит, който ще измерва както вертикалното, така и хоризонталното разпределение на облаците. Два от инструментите на космическия апарат ще насочат светлина към облаците, за да изследват дълбочината им.

Единият от тях, включващ светлинно откриване и определяне на радиус на действие, или LIDAR, ще използва лазерен импулс, за да измерва както облаците, така и аерозолите, които са малки частици като прах, полени или замърсители, отделяни от човека, като дим или пепел.

Аерозолите са предшественици на облаците.

Радарът на сателита ще проникне през облаците, за да измери колко вода съдържат те и да проследи скоростта им. Други инструменти ще измерват формата и температурата.

Данните ще формират първата пълна картина на облаците от гледна точка на сателит и ще помогнат за актуализиране на климатичните модели, които оценяват колко бързо ще се затопли светът.

Ново изследване предполага, че във Вселената няма тъмна материя

„Целта на мисията е да се разбере дали сегашният ефект на облаците, който в момента е по-скоро охлаждащ - чадърът надделява над одеялото - ще се засили или отслаби“, каза Джилиерон.

Тази тенденция става все по-трудна за прогнозиране, тъй като глобалното затопляне е променило разпределението на облаците.  

 
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase
Източник: БГНЕС