Япония издаде извънредно предупреждение към жителите на южната част на страната

Северна Корея изстреля неидентифицирана ракета с южна траектория край западното си крайбрежие, съобщиха южнокорейските военни, часове след като Пхенян заяви, че ще изстреля спътник малко преди 4 юни, предаде "Ройтерс".

Японското правителство издаде извънредно предупреждение към жителите на южната част на страната да се укрият от възможната заплаха от севернокорейска ракета. По-късно то беше отменено, тъй като властите установиха, че не се очаква тя да прелети над японска територия.

Държавната телевизия в Северна Корея наложи цензура на… дънки

Япония съобщи по своята система за ранно известяване на населението „Джей Алърт“, че Северна Корея изглежда е изстреляла ракета. Предупреждението беше изпратено до жителите на южната префектура Окинава. По-рано през деня Северна Корея уведоми Япония, че планира да изстреля сателит между 27 май и 4 юни.

Изстрелването вероятно ще бъде опит на Пхенян да изведе в орбита втори шпионски спътник. След няколко неуспешни опита, които завършваха с разбиване на ракетите, през ноември Северна Корея успешно изведе в орбита първия си такъв сателит.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Божидар Колев, БТА