Според председателя на Синдиката на железничарите към КНСБ машинистът е имал време да реагира

Маневрен локомотив удари пътнически влак на Централната жп гара в София. Според изнесената информация вчера на машиниста му е станало лошо, а пробата му за алкохол е отрицателна. Четирима души бяха откарани в болница, а осем - прегледани на място. Инцидентът доведе до сериозно закъснение на влаковете и тази сутрин. Най-осезаемо е забавянето на композициите от София до Варна и Бургас - с близо два часа.

Пътнически влак и локомотив се удариха на Централна гара в София, има пострадали (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, машинистът е имал време да реагира. „Той е бил уведомен, че ще мине на първи коловоз, където ще има друг влак. Не е имал реакция, а е трябвало още в началото на коловоза да започне да намалява. Склонен съм да вярвам, че му е станало лошо, няма друго обяснение”, смята той.

По думите му в момента тече внедряване на компютърно управление. „Има и ремонт на коловози, гарата не може да поеме 70% от влаковете само с пет коловоза. Капацитетът е намален, което е допълнителен проблем. Централизацията ще даде много по-добро качество на услугата, но все още сме в преходен период”, коментира Бунев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase