Ремонт в отсечката не е правен от близо 50 години

Жители на Гълъбово затвориха за движение международния път Русе – Свиленград за над 12 часа. Недоволството е заради окаяното състояние на близо 16-километровата отсечка на пътя между Гълъбово и село Обручище. По пътя ежедневно преминават над 2000 работници от рудниците на „Мини Марица-изток” и ТЕЦ „Марица Изток 3”. Отсечката не е ремонтирана основно от 40 години.

„Искам да подчертая, че този протест няма никакъв политически оттенък. Недоволството е от 7 и повече години. Става въпрос за ремонт на едно трасе по поречието на Соколица, което е с дължина от 15,7 км. То беше кърпено много пъти, а вече има и две компрометирани мостови съоръжения. Смениха се много министри, от които очаквахме да решат проблема, но всеки само обещаваше, а хората вече не вярват на нищо”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Тенчо Кайряков, председател на Инициативния комитет на протестиращите.

Предупредителна блокада: В Разградско излязоха на протест заради лош път

Той обясни, че по време на демонстрацията през блокадата на пътя ще се пропускат само автомобили със специален режим на движение. „Настояването ни е веднага да получим разрешителното за строеж на пътя. Обясниха ни, че за него ще трябва поне още седмица. Но след седмица изборите ще са минали и не се знае какво ще стане”, подчерта Кайряков.

„Пътят се нуждае от основен ремонт. Последният такъв е бил преди повече от 45 години. Като експерти дойдохме на място, за да обясним на хората, че сме на финала на получаването на всички документи. До края на седмицата предстои издаване на разрешително за строеж и след приключването на административните процедури строителят, който е готов и мобилизиран, ще започне ремонта”, обясни председателят на Съвета на директорите на АПИ инж. Йордан Вълчев.

Повече по темата гледайте във видеата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase