Капсулата CST-100 с двама астронавти на борда пое към открития космос от стартовата площадка на космодрума Кейп Канаверал

"Боинг" изстреля първите си астронавти към Международната космическа станция на борда на космическия кораб "Старлайнър".

Капсулата CST-100 с двама астронавти на борда пое към открития космос от стартовата площадка на космодрума Кейп Канаверал във Флорида, прикрепена към ракетата Atlas V на Boeing-Lockheed Martin.

Отложиха първия полет с екипаж на космическия кораб "Старлайнър" заради теч

Третият път се оказа благодатен за аерокосмическия гигант, след като предишните два опита за излитане бяха прекратени в края на обратното броене по технически причини.

Астронавтите Буч Уилмор и Суни Уилямс са бивши пилоти-изпитатели от Военноморските сили на САЩ, които имат по два космически полета зад гърба си.

Снимки: БГНЕС

"Старлайнър" е едва шестият тип космически кораб, построен в САЩ, който извежда астронавти на НАСА в открития космос, след програмите Mercury, Gemini и Apollo през 60-те и 70-те години на миналия век, Space Shuttle от 1981 до 2011 г. и Crew Dragon на SpaceX от 2020 г.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.