кономически анализ на събитията в ЕС

Ако Марин Льо Пен спечели е възможно политиката на Франция по отношение на Украйна да се промени, като се ограничи изпращането на оръжие. Националистите ще блокират много решения на президента Макрон, ако влязат във властта. Това каза за ''Твоят ден'' Eвгений Кънев, макроикономист.

Следизборни ходове: Какви са възможните коалиционни комбинации

"Акциите на еврото и стоковите индекси паднаха при оставката на Макрон. Освен това тези на операторите на магистрали и на летището - най-вероятно инвеститорите интерпретират, че при управление на Льо Пен ще има по-голямо затваряне на Франция към външния свят и по-малко трафик. Ще има възстановяване след няколко дни, но все пак промените в Европа водят до бизнес нестабилност", заяви той. 

Финансовият анализатор Деян Василев посочи, че има националистически настроения, но има и пропутинисти, които се крият зад тях. "Еврозоната е стабилна, няма място за притеснения. Във всяка една държава има националисти, когато хората много се разочароват. После отново дават подкрепата си за другите партии. За малка икономика, като нашата, еврозоната би била просперитет. Посрещаме критериите, конвергентният доклад ще го покаже. Новото правителство е много важно да не всява съмнения към еврозоната. Надуването на бюджетния дефицит може да саботира влизането ни", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase