Темата коментират социологът Елена Дариева и политологът Лидия Даскалова

Оставката на Христо Иванов значи, че носи отговорност за изборните резултати, отказва се и от последваща номинация за лидер. Това е ангажирано и много решително действие. Закъсняла е реакцията на другите политически сили. ГЕРБ-СДС и ДПС нищо не казаха, а са в дълг към избирателите, след ниската активност има криза на легитимността. Това каза за "Твоят ден'' социологът Елена Дариева.

"ГЕРБ първо ще тръгне да преговаря с втората политическа сила. Курсът, който ще предприеме, ще бъде да инициира разговори с почти всички - от ПП-ДБ ще получат отказ, с БСП обаче няма да се срещат. С "Възраждане" разговорът ще бъде проформа, а с ИТН и "Величие" ще бъде интересно, защото са взаимнозаменяеми. Но показват гъвкавост по отношение на политическото поведение", смята тя. 

ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: ГЕРБ-СДС печели вота, седем партии влизат в парламента

По думите ѝ партиите, които са използвали традиционните комуникационни канали, са останали нечути. "Формирането на мнозинство няма да е безболезнено. 'Тепърва ще ставаме свидетели на сътресения", прогнозира Дариева. 

Политологът Лидия Даскалова от своя страна смята, че обществото трябва да претендира за сериозен политически дебат, а не да се подхлъзва по политически обещания. "Постъпката на Христо Иванов е нормално поемане на отговорност. Корнелия Нинова е от политическите лица, които не знаят кога да слязат от сцената, оттеглянето ѝ е закъсняло. Всеки с всеки може да се коалира, всичко е възможно. Антисистемните партии като "Възраждане" трупат подкрепа докато са против всички, но рискуват да останат завинаги извън властта. Резултатите на "Величие" не шокират, подобни случаи бяха партиите на Бареков и Марешки", посочи тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase