За перфектно свършената работа, те ще получат допълнително по 25 лева

Над 5200 са секционните комисии у нас, които са попълнили протоколите си без грешка на изминалите избори. Това сочат първоначалните данни. За перфектно свършената работа, те ще получат допълнително по 25 лева. В област Монтана около 60 процента от комисиите са се справили без корекции. 

Секционната комисия в берковското село Гаганица е една от 25-те в общината с протокол без поправка.

„Перфектен протокол се пише като си направиш първо черновата, може с молив, защото във всяка секция е даден, засечеш си всички резултати и тогава протокола става перфектен“, смята Румяна Георгиева, зам.-председател на СИК.

Видеонаблюдението на вота: Имаше ли нарушения (ВИДЕО)

В секцията в селото гласували 107 души. На комисията било необходимо около два часа, за да преброят бюлетините и попълнят протокола.

„Първо човек, трябва да е добре запознат с материала, второ да чете инструкциите, които са дадени“, смята Юлиян Георгиев - председател на СИК.

Останалите членове се занимавали с опаковане на бюлетините и материалите, както и с преброяването.

В област Монтана 177 комисии от 296 са с без грешка написани протоколи и ще получат по 25 лева допълнително.

ВОТ ПОД ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ: Как бяха броени бюлетините

„Гледа се да няма корекции в протокола и съответно разписката на информационно обслужване да е светнала без корекции. Също и да няма допълнително подписи от тримата предаващи в протокола“, посочи Петко Петков, говорител на РИК-Монтана.

От комисията в село Гаганица имат и препоръка за правилно попълнени протоколи на следващи избори - партиите да слагат хора, които са грамотни и които могат да се справят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.