Какви добиви се очакват

Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците. Поради необичайните климатични особености - дъждове и редуващи се с жеги, се очаква реколтата да не е толкова добра, колкото миналогодишната. В момента изкупната цена на житото е 35-40 стотинки, а голямото притеснение на бранша е дали ще се запази защитната квота на вноса от Украйна.

Хлебният баланс на страната ни ще бъде осигурен и ще има достатъчно зърно в резерв. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов, който даде начало на жътвената кампания в България - от днес започва прибирането на пшеницата и овеса от земеделските стопани.  

 

От землището на пловдивското село Златитрап министър Тахов заяви, че реколтата тази година ще бъде добра. Очаква се добивът на пшеницата да е над 6 млн. тона, а над 800 000 тона да бъде добивът на ечемик. Министърът увери, че скок на цената на зърното няма да има. На този етап не се очаква да има основание за повишаване на цената на хляба.

Според Станислав Сивков, който е собственик на хлебопекарна, от 1 юли има индексации за повишение на цената на тока, което ще бъде компенсирано с понижената цена на пшеницата.

Още с влизането на първите комбайни в житните блокове, земеделците отчетоха - не навсякъде добивите тази година ще са добри заради климатичните катаклизми.

Ще поскъпнат ли хранителните продукти в магазините

По думите на Илия Проданов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, годината е много странна. „Имахме много суха есен с топла зима. После изключително топли февруари и март, без достатъчно валежи”, каза Проданов.

По-високи изкупни цени поискаха зърнопроизводителите. В момента тон пшеница се търгува за 350 лева. Настояват покачването да е поне с 15%.
„400 лева минимум, за да може да покриеш някакъв разход”, обясни зърнопроизводителят Георги Радев.

Земеделският министър, който подкара комбайна, успокои, че ще има достатъчно зърно. Складовете за съхранение са свободни на 80% и в момента изнасяме за 30 държави. 
„По-скоро скок на цената на хляба на база очакваните добиви, които ще бъдат по над 500 килограма от декар не се очаква, а от гледна точка на цените знаете много добре, че това са борсови цени”, каза Георги Тахов. Той обясни, че може с регулаторни механизми да компенсират плащанията към зърнопроизводителите.

Министърът съобщи, че след две седмици в Брюксел предстои важен съвет с участието на аграрните министри от държавите членки на ЕС- една от темите е удължаването на защитната квота за внос на зърно от Украйна. А хлебопроизводителите предупредиха, че може да има поскъпване.

 „Ако се въведе отново ДДС със сигурност ще има покачване на цената на хляба” каза Станислав Сивков.

Защо при по-евтина пшеница цената на хляба не се променя

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas