Какъв е отговорът на опозиционно настроените сред населението

Десните партии успяват да участват или дори да поемат управлението във все повече държави членки на Европейския съюз. Както в Италия, която от октомври 2022 г. се управлява от Джорджа Мелони.

Ресторантьорът Филипо Маймоне подкрепя нейната дясна националистическа партия „Италиански братя“. Това предизвиква дебат сред неговите приятели и колеги защо все повече хора гласуват за десни популисти. Филипо е собственик на ресторант в Поликастро, Южна Италия. През 2019 г. той се запознава с Джорджа Мелони, председател на партията „Италиански братя“, която по това време има средно само около 3% от гласовете. Сега тя е министър-председател на Италия. „По това време тя ми направи добро. Разбрах, че след ерата на Берлускони, тя и нейният политически проект имат в бъдеще“, казва той.

„Италиански братя” на Джорджа Мелони събира най-много гласове

Маймоне е гласувал за партията на Силвио Берлускони, но сега той е преминал към „Италиански братя“, която мнозина в страната определят като постфашистка. Той не вярва, че партията представлява опасност за демокрацията и казва, че тя официално отдавна се е разграничила от възхвалата на някогашния диктатор Мусолини. Маймоне твърди, че това е отчуждило много от първите последователи на партията. „Някои от избирателите им са разочаровани, защото партията не прокарва дясната си платформа. Но Мелони е отговорен политик. Първо трябва да се погрижи за финансите и националния бюджет, а за това тя се нуждае от подкрепата на Европейския съюз“, казва ресторантьорът.

Маймоне смята, че много работници с леви убеждения са гласували за Джорджа Мелони, защото левите партии в Италия са спрели да разбират техните. Работните места са един от най-важните въпроси. Готвачът в ресторанта на Маймоне е по-малко склонен да се идентифицира с идеите на десния премиер националист. „Всички политици ви обещават Земята и Луната, но в крайна сметка трябва сами да се справите с проблемите на ежедневието. Ако вярваш в нещо и имаш идеали, но никога не виждаш как се подобрява, губиш надежда. А в Италия не сме видели никакви реални промени към по-добро“, казва той.

Евроизборите през погледа на италианците: Какви са настроенията в страната преди вота

Маймоне често спори за политиката с приятеля си Джузепе. „Вие, левите, мислите само за граждански права. Концентрирате се само върху такива въпроси. Заправихте за работниците, за най-бедната част на обществото. Превърнахте се в партия на богатите и привилегированите“, казва Маймоне в спора.

„А вие, с вашите лозунги – „да затворим пристанищата“, „не, на мигрантите“ и „абортът не е право“? Вие постоянно атакувате тези граждански права. Засега това може и да работи, защото хората все още са влюбени в Мелони, а дясната коалиция има тяхната подкрепа. Но рано или късно този период ще свърши“, отговаря приятелят на ресторантьора.

Слоганът на Мелони за изборите за Европейския парламент е „Италия промени Европа“. Това е лъч надежда за Филиппо, но и кошмар за Джузепе. И за двамата това ще бъде ябълка на раздора, за дълго време напред.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase