Отговор потърси кореспондентът на NOVA Петя Желева

Милиони италианци ще гласуват на 8 и 9 юни, за да изберат своите представители в Европейския парламент. Прогнозите вещаят, че партията на премиера Джорджа Мелони, която преди две години спечели парламентарните избори с 26 процента, сега ще постигне същия резултат и на евроизборите.

54 на сто от италианците са гласували на последните евроизбори през 2019 г. В редица населени места в Италия като Флоренция, Бари, Пезаро, на 8 и 9 юни хората ще избират и кметове, което се очаква да повиши броя на гласувалите за Европейски парламент. Италианският премиер Джорджа Мелони, която ще се кандидатира на европейските избори, за да увеличи подкрепата към своята партия „Братя на Италия”, призова избирателите просто да напишат „Джорджия” в бюлетините си. Жестът ѝ е символичен - тя няма да заеме депутатско място, ако бъде избрана, но залага авторитета си за победата.

Не всичко в ЕС е било даденост - неща, които трябва да знаят най-малките от поколение Z

Ивелина Петрова, която живее в Италия от 12 години. През седмицата работи в печатница, а в неделя преподава в българското училище в Ричоне. В най-близкия по-голям град – Римини, от години има избирателна секция, където на 9 юни българските граждани могат да гласуват.
„Тази година българските избори съвпадат с европейските. Това е много добре, понеже повече хора ще могат да гласуват и на евровота, който е по-малко популярен”, смята българката.

По данни на италианското Министерство на вътрешните работи право на глас имат малко над 50 милиона италианци. Гражданите, живеещи извън страни от ЕС, могат да гласуват, само ако се върнат в родината си. Гласоподавателите ще изберат 76 свои представители в европарламента. Във вота ще се включи и Микеле, който управлява плажно заведение в Пезаро.
„Ще гласувам на европейските избори, защото имаме нужда от обединение, за да намерим решение на световните кризи и войни. В действителност нещата в Европа не вървят в добра посока”, смята той.

Какво работят всъщност евродепутатите

Анна, която е учител по биология, гледа доста по-оптимистично на ситуацията в Европа и дори не разбира избора на дъщеря си да напусне Стария континент. „Много харесвам Европа, обожавам Италия, а също и страни като Испания и Португалия. Все хубави места за живеене. Едната ми дъщеря живее в Бразилия и аз все още не мога да разбера защо тя избра да напусне Европа, за да отиде там”, споделя жената.

„При всички случаи виждам положителните страни на тези отворени врати. Аз съм от близо 20 години в чужбина. Преди това съм живяла и в Англия и знам колко трудно беше заминаването за там. Днес всичко се случва много по-лесно. Има, разбира се, и минуси. Много по-лесно влизат хора, които не би трябвало да преминават, но като цяло мисля, че позитивите са повече”, твърди Ивелина Петрова.

Още за настроенията на италианците преди евровота - гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase