Според него е възможно да се търси формулата за надпартиен кабинет с програма

Пътят на спасение на българската левица като цяло е нов лидер. Оставката на Корнелия Нинова не е толкова разкаяние, колкото възможността да се кандидатира отново за председател на партията. Въпросът е дали ще има задържане на статуквото. Колкото се раздробява партията, толкова повече се увеличава възможността да се стигне до сбор. Има криза в лявото политическо пространство и това раздробяване може да доведе до обединение. Това заяви политологът Светлин Тачев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той допуска, че настоящият президент Румен Радев би могъл да създаде свой проект, но след като приключи мандата му. „Не би изглеждало добре той да слезе на политическия терен преди да му е свършил мандата. Той винаги е действал по устав, като военен, винаги е спазвал Конституцията, дори понякога да е вървял по бръснача”, обясни политологът. 

Корнелия Нинова подаде оставка

Относно резултатите от изборите той смята, че ГЕРБ и ДПС няма как да управляват заедно. За ИТН няма логика да участват в директна коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС, защото ще има електорални щети, смята той. Относно новата формация „Величие” той коментира, че те имат профила на партия „Възраждане”. „Въпросът е дали „Величие” – не знаем до колко са опитни, дали са обиграни, какви са им целите”, каза Тачев. Според него това е нов тип формация, изгряла от социалните мрежи и затова не беше толкова позната. Ивелин Михайлов е бизнес ориентиран човек, обясни Тачев.

Според него е възможно да се търси формулата за надпартиен кабинет с програма и ограничен мандат, който да извади страната от политическата нестабилност. Понижаващата се активност на вота е червена лампа, че кризата на демокрация се задълбочава, смята Светлин Тачев.

Целия разговор гледайте във видеото.  

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.