Само в рамките на ден той бил задържан и освобождаван три пъти

Психичноболен мъж напада хора по улиците на Велико Търново. Само за ден в полицията са получени сигнали за три случая. Полиция и прокуратура го задържат, но здравните власти го пускат, след което мъжът продължава с набезите срещу хората.

Петя Иванова е най-сериозно пострадала от нападението. Без да очаква е атакувана от непознатия мъж на паркинг на голям хранителен магазин.

„Съпругът ми и синът ми влязоха навътре и в един момент той се озова до мен. Казах му: „Спокойно бе, момче”, че много викаше. Той замахна, удари ме по устата. Счупи ми протезата и ми разрани устата”, каза потърпевшата Петя Иванова. 

Мъж се барикадира в жилище и намушка две жени в Плевенско, полицай произведе изстрели

В рамките на този ден същият човек вече е прибиран от МВР два пъти – веднъж по сигнал, че се разхожда с нож по улиците и втори път – за първото си нападение над случаен човек.

„Същото момче нападна човек, който си вървеше спокойно по тротоара. Крещеше, биеше го и отиде на спирката. Човекът се обади в полицията. Колежката е чула за още едно нападение, сутринта, над бременна жена”, каза свидетелка.

От Районната прокуратура във Велико Търново потвърдиха, че мъжът е задържан три пъти, а местен лекар три пъти освобождавал мъжа, въпреки че имал правомощия да го задържи за лекуване. Това се потвърждава в позиция от Центъра по психично здраве във Велико Търново.

„Ако в рамките на 24 часа състоянието му се подобри и бъде овладяна симптоматиката, пациента се изписва. Ако пациентът желае да продължи стационарното лечение, то продължава. По изключение срокът може да бъде да продължен еднократно с не повече от 48 часа с решение на районния съдия”, гласи протоколът за действие. Този протокол за действие при агресивни психично болни хора потвърждава и д-р Веселин Секулов - вещо лице в Софийски градски съд. 

 

„Мъжът е с адресна регистрация във Варна. Оказва се, че той е добре познат на хората край морето. Милен Миланов е пострадал от действията на психично болния мъж”, каза д-р Веселин Секулов.

Милен Миланов е потърпевш от агресията на болния. По случаите във Велико Търново е образувано досъдебно производство, въпреки че безспорно е установено, че мъжът не може да носи наказателна отговорност. В края на работния ден от здравното министерство изпратиха информация, че той е настанен в местната държавна психиатрична болница за изготвяне на експертиза.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase