Сушите вредят на опрашителите

Районът на Канауч в Индия е водещ в производството на цветя и етерични масла.Той обаче се оказва сериозно засегнат от климатичните промени, пише Voice of America

„Ако говорим за доходи, земята, която даряваше повече цветя, е намалила количеството, така че доходите са засегнати. Цените на цветята са станали много по-високи. В резултат на това фермерите имат проблеми заради повишените ставки”, обяснява Гопал Саини, който отглежда цветя, в поредицата „52 истории” на Voice of America.

Цветната поляна на Варшава: Доброволци се борят за запазване на биоразнообразието (ВИДЕО)

За десет години цените са се учетворили. „Розата, която беше средно 100 рупии за килограм преди, сега се продава за около 400 рупии за килограм”, допълва Саини.

Индийският дъждовен период е тежко засегнат от климатичните промени и води до суши, които вредят на опрашителите. Според фермери 50 квадратни метра рози се нуждаят от 5 литра вода на ден. Повечето фермери не могат да я осигурят без връзка със сондаж, който струва над 70 000 рупии, допълва Voice of America.

Климатичните промени: Как производители на кафе се борят за спасяване на плантациите си (ВИДЕО)

Атар, известен още като итар, е естествено етерично масло, произведено от различни части на розата. „Моето семейство се занимава с този бизнес вече 100 години. Всяка година виждаме промени. Цените на цветята се повишават, цялата суровина се качва. Но тази година беше изключително опустошителна за нас и за фермерите”, посочва Прахар Диксит, който е четвърто поколение парфюмерист.

Още гледайте във видеото на Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.