Основни теми ще бъдат войната в Украйна и кризата в Газа

При изключителни мерки за сигурност в южния италиански регион Пулия започна срещата на върха на Г-7. За форума на високо равнище от 13 до 15 юни, са мобилизирани 5000 военни, полицаи и карабинери. Те ще отговарят за сигурността в луксозния курорт Борго Еняция, където се събраха държавните и правителствени ръководители на седемте най-силни икономически държави.  На срещата са поканени и лидерите на Саудитска Арабия, Индия, Бразилия и Аржентина. 

Няколко са основните теми в дневния ред. Първата е схемата за дългосрочно финансиране на Украйна.  Президентът Володимир Зеленски е специален гост на форума. Сред основните въпроси са още войната в Газа и контролът на миграцията от Африка и Азия.

Лидерите и държавните ръководители на "Големите 7" са принципно съгласни за схемата, по която трябва да се финансира Украйна. От международните финансови пазари ще се взимат заеми за 50 милиарда долара годишно. Лихвите по тях ще се плащат от дивидентите, които се трупат от замразените руски активи в западни банки. Техническите детайли ще бъдат изчистени в следващите седмици. Засега няма единство между лидерите за конфискуването на всичките 300 милиарда руски пари. Това противоречи на международните финансови регулации и повечето от страните от Г7 не искат да се нагърбят с такава стъпка.

Зеленски призова Байдън и Си Дзинпин да присъстват на срещата за мир в Швейцария

"Имахме много продуктивна поредица от срещи - най-вече за Украйна. Договорихме се за пакет за подкрепа, който променя всичко. Той ще бъде финансиран от печалбите от замразените руски активи", заяви британският премиер Риши Сунак. 

Домакините Италия настояват отношенията с Африка да бъдат централна тема. В миналото Г7 имаха редица инициативи за инвестиции в Африка и производството на "зелена" енергия там. Но в доклад по темата неправителствената организация Оксфам казва, че липсват конкретни финансови ангажименти. Според техните изчисления само 3 процента от това, което Г7 харчат за отбрана, биха стигнали за да се решат проблеми като глада и тежката задлъжнялост на много от държавите от Глобалния юг. Но Г7 се интересуват по-скоро от друго - те искат споразумения за инвестиции срещу контрол на имиграцията. Такива договори вече има с няколко африкански страни.

Европейският съвет заседава извънредно заради Израел и Ивицата Газа

"Африка е директно свързана с фундаментален проблем, който Италия поставя в центъра на своето председателство. Въпросът с миграцията и все по-притеснителната роля, която играят трафикантите на хора. Начина по който ги експлоатират и се възползват от отчаянието им", подчерта италианският премиер Джорджа Мелони. 

Друга основна тема е войната в Газа. Лидерите подкрепиха предложения от Вашингтон план за примирие. На срещата е поканен папа Франциск. За първи път римския папа ще е част от форума. Той ще говори по темата за предизвикателствата, но и възможностите, които дава изкуствения интелект.

Според наблюдатели тазгодишната среща на Г7 се усеща различна. Много от лидерите са под силен натиск у дома. Британският премиер, както и френския и американския президенти са изправени пред избори, като прогнозите не са добри. На евровота партията на германския канцлер се представи много лошо, а опозицията води с много пред партията на канадския премиер преди вота догодина. Създава се усещането, че настоящите лидери искат да вземат решения сега, защото може да нямат друга възможност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase