Борисов няма да позволи да се направи правителство без ДПС, смята Илхан Андай

Целта на ДПС е да се намери формула, гарантираща по-спокойна работа на правителство от лица, възприети от обществото. Да не се допускат фигури, които да предизвикат протести. Това каза за "Здравей, България" журналистът Илхан Андай.

"Ако България не е готова да приеме Пеевски за премиер, има трима зам.-председатели, които да станат вицепремиери или министри. Борисов няма да позволи да се направи правителство без ДПС", коментира той.

По думите му на президента Радев са необходими около 2-3 години, за да наложи свой политически проект и да извлече дивиденти от грешките на властта.

Три дни след изборите - напрежение на политическата сцена (ОБЗОР)

Политологът Стойчо Стойчев смята, че логиката за формирането на мнозинство включва три субекта. "Два от тях със сигурност ще бъдат ГЕРБ и ДПС. Третият може би ще е „Има такъв народ”. Всякакви други варианти изглеждат твърде екстравагантни. В парламента е силата на управлението. Затова големите политически лидери са там, няма да искат да са министри", отбеляза той. 

ЦИК обяви резултатите от вота за ЕП

Журналистът Емилия Минчева посочи, че Пеевски е акцентирал върху евроатлантическия контур в мнозинството.

"Партиен кабинет с участието на силни политически лица не би бил възможен. Не мисля, че в него биха участвали Борисов или Пеевски. Лидерът на ГЕРБ е управлявал със значително по-слаби от него партньори, които може да контролира, докато ДПС е много силна. Важно е какво ще е решението на ПП-ДБ - дали ще бъдат опозиция, или ще искат да участват в кабинет", заяви тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase