Трима от кандидатите за евродепутати бяха заличени по тяхно искане

Днес изтече срокът за пренареждане в списъците на новите евродепутати. Тази вечер Централната избирателна комисия се събра на онлайн заседание, за да обяви окончателните резултати от изборите за Европейски парламент.

ВИЖТЕ РЕШЕНИЕТО НА ЦИК ТУК

Първите по гласове - ГЕРБ-СДС – изпращат петима евродепутати. По трима свои представители в Европейския парламент ще имат от ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане”. Двама от българските пратеници в Брюксел ще са от „БСП за България” и един - от „Има такъв народ”.

Евродепутатите ни в ЕП: Повече познати лица, отколкото нови попълнения

Трима от кандидатите за евродепутати бяха заличени по тяхно искане - Джевдет Чакъров и Искра Михайлова, подали заявление във вторник, както и Росен Желязков, който е депозирал молбата си в ЦИК през днешния ден. И тъй като са спазили законовия срок, на заседанието тази вечер единодушно искането на всеки от тях беше одобрено. 

Вижте разпределениета на действителните гласове по кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети според номера в бюлетината, огласено от ЦИК:

Представителството на Европейския парламент в България с равносметка след вота  

Според приетото решение на ЦИК броят на избирателите в избирателните списъци при предаването им на СИК е 6 170 472, а броят на избирателите, вписани в допълнителната страница (под чертата) на избирателните списъци в изборния ден е 121 556 души. Гласувалите избиратели според положените подписи в избирателните списъци, включително и подписите в допълнителните страници (под чертата) са 2 073 730 души. Общият брой на действителните гласове е 2 013 060.

В четвъртък предстои ново заседание на Централната избирателна комисия - на което ще стане ясно окончателното разпределение на мандатите и в българския парламент. За да разберем имената на 17-те евродепутати - ще трябва да изчакаме до петък, а неделя, на 16-и юни, е денят, в който ще знаем окончателно и кои ще са новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание на България.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: ЦИК/БТА, Лора Метанова