Законопроектът предвижда отделни области да получат по-широки права за самоуправление

Депутатите в парламента на Италия се сбиха. Причината са спорове за нов закон, който дава правомощия за самоуправление на регионите, които прераснаха във физически сблъсък. Депутат от партията „Пет звезди”, която е против новия закон, хвърли националния флаг в лицето на регионалния министър, който подкрепя тази реформа. Това предизвика бурната реакция на десетки депутати, които се сбиха.

Един от народните представители получи пристъп и беше изкаран от залата с инвалидна количка. Той се закани, че ще си извади медицинско и ще съди друг депутат, който го ударил. Набеденият го нарече симулант.

Законопроектът е за така наречената диференцирана автономия. Той е внесен от дясното правителство на премиера Джорджа Мелони. Според него се предвижда отделните административни области на Италия да получат по-широки права за самоуправление. Опозицията разкритикува приемането на подобна мярка.  

 

Областите преди всичко в италианския Юг се опасяват, че по този начин държавата може да се оттегли от важни сектори като здравеопазване и образование, което може да ощети населението в икономически по-слабо развитите региони.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Ина Григорова
Източник: Владимир Сахатчиев, БТА